gezelschapsspellen-peuters

Leuke gezelschapsspellen voor peuters

Kan een peuter gezelschapsspelletjes spelen en zo ja… welke zijn dan het leukst om mee te beginnen? Vorige week kreeg ik deze vraag van een moeder en daarom maakte ik een leuke lijst met spelletjes. Van memory tot verstoppertje spelen met nijntje.

Wij hebben thuis een aantal favoriete familiebordspellen maar de meeste zijn geschikt vanaf 6+, 8+ of zelfs 18+ 😉 . Er bestaan gelukkig ook genoeg bordspelletjes en gezelschapsspellen die geschikt én leuk zijn voor peuters.

Gezelschapsspellen voor peuters

Ik weet nog goed dat mijn jongste kindje twee jaar was en we Mens erger je niet! (Ludo) speelden met het gezin. Ze zat bij mij op schoot en werd op een gegeven moment boos dat zij niet mee mocht spelen. Haar laten dobbelen als ik aan de beurt was maakte het gelukkig weer goed. Dan had ze het idee dat ze meespeelde. Het bordspel is geschikt vanaf 6 jaar maar eigenlijk vinden wij het al eerder geschikt, mits kinderen goed kunnen tellen (tot 6) en geen speelgoed/onderdelen meer in hun mond stoppen. Al is het altijd wel even spannend en afwachten hoe een peuter omgaat met verliezen en winnen. Ook heb je voor het spel Mens erger je niet! behoorlijk wat geduld nodig en dat is iets wat peuters vaak nog moeten leren…

Het ene kind is eerder aan gezelschapspellen toe dan het andere. Daarom is het verstandig om te beginnen met spellen die 5 tot 15 minuten duren en niet al te moeilijke spelregels. In dit blogs deel ik leuke gezelschapsspellen voor peuters die mijn kinderen graag (samen) speelden toen ze in de peuterleeftijd zaten en waar ik de laatste tijd persberichten van ontving.

Banana Joe

review-banana-joe-goliath
Banana Joe; leuk gezelschapsspel voor peuters

Banana Joe is een spel dat mijn dochter vanaf 3 jaar meteen goed begreep. Je dobbelt, trekt bananen en probeert de aap te vangen die opspringt wanneer je de verkeerde banaan trekt. Mijn kinderen vinden het nu nog steeds een erg leuk spel! De speelduur is ongeveer 20 minuten. Lees hier onze review over Banana Joe.


Sesamstraat ABC & 123 puzzel

Met deze Sesamstraat ABC & 123 puzzel ontdekken kinderen spelenderwijs, samen met hun vriendjes Tommy, Bert en Ernie, en Elmo, alle kleine en hoofdletters van het alfabet én leren ze tot 10 tellen. Kijk welk plaatje bij welke letter en woord hoort en probeer of de puzzel past. Past de puzzel niet, dan kijk je nog een keertje naar het plaatje. De speelduur van dit spel is ongeveer 15 minuten.


Trap er niet in

review-hasbro-trap-er-niet-in
Trap er niet in; simpel spel voor peuter en kleuter

Vorig jaar heeft Judith het spel Trap er niet in mogen testen voor een review. Met klei druk je poepjes uit vormpjes en die leg je op een plastic mat. Draai aan de poepwijzer, doe een blinddoek om en neem het aantal stappen dat erop staat… maar pas op dat je niet in de poep stapt. Omdat het spel vrij simpel is, is het ook leuk voor peuters. Lees hier Judith haar review van het spel Trap er niet in.


Nijntje speelt verstoppertje

Verstop nijntje ergens in de kamer, druk op de knop en nijntje roept om de 10 seconden: Ik ben hier! Wie nijntje als eerste vindt heeft gewonnen. Wordt geleverd in leuk koffertje met handvat en is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.


Kwartet

Dick Bruna heeft een kwartet speciaal voor peuters die nog niet kunnen lezen. De kaartjes zijn voorzien van makkelijke, herkenbare en grote plaatjes.


Memory

Memory heb je in ook in allerlei figuren. Bijvoorbeeld Hello Kitty, de Gruffalo, voertuigen… Zo is er altijd wel een variant die je peuter leuk vindt. Maak paartjes van twee dezelfde kaarten. Makkelijk te begrijpen voor de kleintjes.


Zoek je meer inspiratie voor peuters? Misschien kunnen de volgende blogs je helpen;

Welk gezelschapsspel voor peuters lijkt jullie het leukst? Ken jij nog meer leuke spellen voor peuters?

*De uitgelichte foto van moeder en peuters die Ludo spelen is van Oksana Kuzmina / Shutterstock. Dit artikel bevat affiliate linkjes. Voor meer info zie onze disclaimer.

One thought on “Leuke gezelschapsspellen voor peuters

Geef een reactie