eerste-kinderfeestje-hoeveel-kinderen-uitnodigen

Vanaf welke leeftijd vier je het eerste kinderfeestje?

Hoeveel kinderen nodig je eigenlijk uit op een kinderfeestje? En vanaf welke leeftijd begin je ermee? Wij zijn begonnen met kinderpartijtjes vieren wanneer mijn oudste zoon 5 jaar werd. We hielden toen de leeftijd -1 aan als vuistregel voor het aantal klasgenootjes of vriendjes die ze mochten uitnodigen. Dus elk jaar werden het er meer. Dit jaar wenst mijn dochter ook haar eerste kinderfeestje wanneer ze 4 wordt in december. Maar is dit niet te jong? Ik ging in ieder geval alvast opzoek naar een leuke uitnodiging voor een thema kinderfeestje.. 

De allereerste keer een kinderfeestje geven

Ik twijfel nog steeds hoor, wel of geen kinderfeestje bij haar vierde verjaardag. Mijn jongens waren dus 5 jaar oud bij hun eerste feestje en dat vierden we gewoon thuis in hun vertrouwde omgeving met spelletjes, wat lekkers te eten en drinken, en frikandellen en patat voordat we de klasgenootjes en vriendjes weer naar huis brachten. We hielden het simpel en dit ging op zich prima! Zoiets kunnen we toch ook nog eens doen maar dan voor een vierjarige?

Mijn meisje van drie heeft nog geen kinderfeestje meegemaakt van haar vriendinnetjes uit haar kleutergroep (groep met 3,4,5 en 6 jarige kinderen). Ik moet er wel bij zeggen dat ze pas sinds januari op de kleuterschool zit en ze nog geen eerste ‘speeldate’ heeft gehad. Misschien moeten we dat eerst maar even regelen. Dan komt het in december vast goed om een feestje te vieren met 2 of 3 vriendinnetjes. 😉

eerste-kinderfeestje-hoeveel-kinderen-uitnodiging

Ideeën en tips voor het eerste kinderfeestje

Hoeveel kinderen je uit wilt nodigen voor het eerste kinderfeestje, en vanaf welke leeftijd je kindje een kinderfeest mag geven, is natuurlijk aan jullie zelf. Let er wel op dat het eerste kinderpartijtje behoorlijk veel indruk achter kan laten bij je kindje. Mijn gouden tip is dan ook om niet meer dan een hand vol kinderen uit te nodigen op het eerste feestje, zodat het niet te druk wordt en je kindje er ook echt van kan genieten.

Overleg en vraag aan je kindje wat zijn of haar ideeën zijn over het feestje. Mag het een thema zijn? Mogen de kinderen zich verkleden? Gaan we het thuis vieren of gaan we naar een indoor speelpaleis? Mag het wat kosten of wordt het een budgetvriendelijk kinderfeestje? En hoelang wil je het laten duren?

Een kinderfeestje voor kleuters

Verwacht en plan niet te veel als je thuis viert. Wij hebben wel eens een heel programma bedacht maar kleine kinderen hebben soms opeens hele andere plannen, zo wilden zij liever een tekenfilm kijken dan spelletjes doen. Laat dit gewoon los want als de kinderen zich vermaken is het prima toch?

Voor een eerste kinderfeestje met kleuters is een tijdsblok van 3 uur lang genoeg. Zijn de kinderen erg druk? Ga dan even met ze naar buiten of zoek een speeltuin op als het weer het toelaat. Even frisse lucht, ruimte en beweging doet ze goed.

Een leuke verjaardagsuitnodiging

Bij een kinderfeestje hoort natuurlijk ook een leuke uitnodiging! Die bestel ik meestal bij Greetz, wie kent het eigenlijk niet? Voor elke gelegenheid kun je hier online een kaartje bestellen. Voor een verjaardag, een opkikker, of om iemand beterschap te wensen hebben ze altijd wel iets passendst. Je kunt op Greetz zelfs gebak, bloemen en cadeautjes bestellen. Ze hebben echt van alles om een feestje compleet te maken!

eerste-kinderfeestje-kinderpartijtje-kleuter

Ik bestelde alvast een proefdruk van een Disney Frozen uitnodiging voor het eventuele kinderfeestje. Mijn dochter wil graag een prinsessenfeestje en deze uitnodiging voor een kinderfeestje vond zij zelf het mooist. Ik was erg benieuwd naar de kwaliteit van de kaart en hoe het eruit zou zien met een foto erop. Het ontwerpen ging erg makkelijk en ik kon zelfs een kleur voor een bijpassende envelop uitzoeken. De volgende dag lag de kaart al in mijn postbus en wat is ie gaaf geworden! Ik ben helemaal tevreden met het resultaat, hij glanst mooi, de kleuren komen goed over en de kaart voelt stevig aan. Als het feestje doorgaat dan gaan we deze zeker weten bestellen bij Greetz.

Uitnodigingen voor het kinderfeestje versturen of uitdelen op school?

Zelf ben ik er geen fan van om uitnodigingen uitdelen op school. Op sommige scholen is dit zelfs verboden wat ik van een andere mama hoorde. Vraag dus wel eerst even bij de juf of leraar na of uitnodigingen voor kinderfeestjes op school uitgedeeld mogen worden als je het niet zeker weet. Zelf sturen wij ze meestal op of brengen we ze bij de vriendjes thuis langs. Uit ervaring weet ik dat het niet leuk is dat andere kinderen soms teleurgesteld zijn als zij geen uitnodiging ontvangen en zien dat andere kinderen wel een kaartje krijgen.

Lees hier onze inspiratie, tips en eigen ervaring met thema kinderfeestjes die wij hebben georganiseerd:

Vanaf welke leeftijd mogen jullie kinderen hun eerste kinderfeestje geven? Wat is jouw ervaring hiermee?

2 thoughts on “Vanaf welke leeftijd vier je het eerste kinderfeestje?

  1. wij hebben het eerste kinderfeestje pas met zijn 5e verjaardag gedaan. Rond de 4e verjaardag veranderd er vaak al zoveel dat wij besloten het daarbij te laten en ook niet ook nog eens de spanning van een kinderfeestje in te brengen.

Geef een reactie