review-eye-film-museum-amsterdam

Dagje uit: EYE Filmmuseum in Amsterdam

Het mooie designgebouw op de foto lijkt op een oog en is het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Met een het veerpontje achter Centraal Station van Amsterdam kun je gratis het water over (dit is al een ervaring op zich voor de kleintjes) en dan ben je zo bij het Eye. In dit blog vertel ik jullie wat mijn kinderen en ik van dit museum vonden. 

Een tijd geleden moest ik voor een blogafspraak in Amsterdam zijn. Omdat Amsterdam voor ons minstens twee uur reizen is probeer ik het vaak te combineren met iets anders, en er een leuke dag van te maken. Amsterdam kent veel musea en kindermusea.

Leestip: Onze 5 favoriete en leukste kindermusea in Amsterdam.

Gratis met het pontje varen

Gezien wij dit keer met het openbaar vervoer naar Amsterdam gingen kun je het museum het beste bereiken per pont. De oversteek is gratis. Als je vanuit het Centraal Station de uitgang Noordzijde neemt, dan ligt het Eye gebouw meteen liggen aan de overkant van het IJ.

Toen wij bij de veerpontjes kwamen vertrok er elke 6 minuten een pontje naar de overkant. De overtocht duurt ongeveer 3 minuten. Dat gaat best snel dus. Let er op dat je wel het pontje richting Buiksloterweg neemt. De weg naar het Eye Filmmuseum wijst zich vanzelf als je van het pontje afkomt. Het ligt dan na het uitstappen aan je linkerhand.

gratis-varen-pont-boot-amsterdam
Gratis met de boot naar de overkant van het IJ.
gratis-uitje-amsterdam-boot-pont-varen
Mooi uitzicht over het IJ.

Review Film museum Amsterdam

Om het Eye Filmmuseum te bezoeken moet je een paar trapjes omhoog om binnen te komen. Mensen die slecht ter been zijn, een rolstoel hebben of met een kinderwagen komen, mogen gebruik van de lift maken rechts om de hoek. Dit moet je maar net weten.

Vanwege het tijdsbestek kwamen wij dit keer alleen voor het museum en de tentoonstellingen, maar je kunt er tegen extra betaling ook films kijken in verschillende bioscoopzalen.

Omdat ze op de bovenverdieping van het Eye Filmmuseum een nieuwe tentoonstelling aan het inrichten waren, konden wij helaas alleen bij de vaste tentoonstelling bij het panorama gedeelte kijken. Om deze reden hoefden we geen entree te betalen. Wat netjes van ze! Het personeel was trouwens heel vriendelijk en legde netjes uit bij aankomst waar we wel en niet langs konden.

Eravring-Eye-Film-museum-Amsterdam-met-kinderen
Allerlei filmattributen door de jaren heen…
eye-filmmuseum-review-ervaring
Heel bijzonder dit museum

Bij het Panorama gedeelte zie je de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van cinema-apparaten en filmstroken met de techniek en ontwikkeling door de jaren heen. Ook staat hier de toverlantaarn die je vroeger wel eens in films zag. Erg indrukwekkend! Ook kun je op de muren en in een Pod (mini cinema) korte filmfragmenten kijken. Dit vonden de kinderen vooral erg leuk. Mijn dochter van twee jaar is te klein om iets van de apparaten te begrijpen en mijn zoon van negen jaar wilde zelf overal de kaartjes lezen. Hij vond het filmmuseum erg interessant.

Wat vooral veel indruk achter heeft gelaten bij mijn kinderen was het Green Screen (groene scherm). Deze kom je tegen aan het eind van de looproute en hier kun je gratis je eigen filmpje maken. Als het filmpje klaas is kun je hem bekijken en naar jezelf of iemand anders mailen. Tegen betaling kun je ook een flipbook laten maken.

Wij hebben ons ongeveer een uurtje vermaakt in het Eye Filmmuseum. Zelf vind ik het museum meer geschikt voor iets oudere kinderen vanaf een jaar of zes, voor kleine kinderen is het niet interessant genoeg.

eye-film-museum-kinderen-review
Maak je eigen film. Dat ziet er gek uit hè met zo’n groene achtergrond?
green-screen-eye-filmmuseum-amsterdam
Zelf even terug in de tijd..

Praktische informatie

Het Eye filmmuseum in Amsterdam is goed te bereiken met het OV en toegankelijk voor mensen met een rolstoel of kinderwagen. De route is dan een beetje anders maar dat wordt je goed uitgelegd bij de balie. Ook heeft het Eye filmmuseum een eigen restaurant waar je een hapje kunt eten.

Kinderen tot en met 11 jaar mogen de tentoonstelling gratis bezoeken. Volwassenen betalen € 10 euro entree voor de tentoonstellingen. (Prijzen 2018) Tegen meerprijs zijn er extra activiteiten zoals films bekijken in een filmzaal.

Tip: elke zondagochtend is er een Cinemini voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Dit is film en spel voor peuters en kleuters. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Voor meer info kun je een kijkje nemen op de website van het Eye filmmuseum.

Review Eye Filmmuseum Amsterdam met kinderen

Heb jij al zin gekregen om het Filmmuseum te bezoeken?

Het Filmmuseum is leuk te combineren met een van deze andere kinderuitjes in Amsterdam;

Geef een reactie